Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

«Εξαιρετικό γρανάζι για την μηχανή της Τσέλσι»

Επιμέλεια: Γιώργος Γκάτος

 Ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο έγινε μόλις η τρίτη φετινή προσθήκη της Τσέλσι, ενώ λίγες βδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόκτηση του Γουίλι Καμπαγιέρο και του Αντόνιο Ρούντιγκερ. Ο Αντόνιο Κόντε αποφάσισε να επενδύσει στο μέλλον- είτε άμεσα, είτε έμμεσα, και ο 22χρονος Γάλλος ήταν ο ιδανικός για να καλύψει αυτή τη θέση. Έγινε επίσημα η πιο ακριβή μεταγραφή της Τσέλσι στην μεσαία γραμμή και η δεύτερη στην ιστορία του συλλόγου πίσω από τον Φερνάντο Τόρρες.



Αρχικά, η απόκτηση του πρώην παίκτη της Μονακό σημαίνει και απομάκρυνση του Νεμάνια Μάτιτς. Ο Σέρβος μέσος προπονείται μόνος τον τελευταίο καιρό και τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προτάσεις κοντά στα 40 εκατομμύρια λίρες. Ο Μάτιτς στα 28 του δεν φαίνεται να έχει περιθώρια βελτίωσης και σε περίπτωση παραχώρησης του για το προαναφερθέν ποσό, η Τσέλσι θα έχει καλύψει το κόστος της μεταγραφής του 22χρονου μέσου.

Ο Γάλλος έχει καλύτερα αμυντικά χαρίσματα, είναι αρκετά ταχύτερος από τον Μάτιτς και του αρέσει να προχωράει σε ατομικές προσπάθειες μισού γηπέδου με την μπάλα στα πόδια. Με το work-rate του θα βρίσκεται μέσα σε κάθε φάση ενώ παράλληλα μπορεί να κρατήσει την μπάλα ή ακόμα και να την προωθήσει σε κάποιον επιθετικό. Ιδανικός για ομάδα που αρέσκεται στις αντεπιθέσεις.


Η Τσέλσι την νέα χρονιά θα αγωνιστεί στο Champions League. Το περσινό ρόστερ κρίνεται εξαιρετικά περιορισμένο για την φετινή σεζόν και σίγουρα είναι αναγκαίο η ομάδα να προχωρήσει σε ενδυνάμωση του. H παρουσία του Μπακαγιόκο στην εξαιρετική πορεία της Μονακό, είναι ένα πρώτο δείγμα του "τι περιμένουμε" φέτος. Το ότι ο 22χρονος αποτελεί μέλος της καλύτερης 18αδας της UEFA για το φετινό Champions League, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στο δρόμο της ομάδας του Πριγκιπάτου προς τους ημιτελικούς. 

Χρησιμοποιώντας και τους "αριθμούς", παρατηρούμε ότι ο Μπακαγιόκο έχει passing accuracy 87.1% ενώ την χρονιά που μας πέρασε έχει δώσει 1193 επιτυχημένες πάσες στους συμπαίκτες του. Με 70 επιτυχημένα τάκλιν και 56 αναχαιτίσεις, ο Γάλλος θα προσπαθήσει να δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στην αμυντική γραμμή της ομάδας. Είναι παίκτης που κοιτάει να προωθηθεί αμέσως και αυτό φαίνεται από το 75% των επιτυχημένων πασών του που είναι προωθητικές.


Συνοψίζοντας, ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο είναι μια αναβάθμιση του Μάτιτς και μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον. Τα 40 εκατομμύρια που έδωσε η Τσέλσι για ποδοσφαιριστή 22 χρονών είναι ικανοποιητικά χρήματα σε μια περίοδο που τα οικονομικά μεγέθη έχουν ξεφύγει. Ο 22χρονος θα δώσει λύσεις σε μια υπερπλήρης χρονιά που θα ακολουθήσει με πρωτάθλημα, εγχώρια κύπελλα και Champions League.