Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ξένο σώμα ο Φάμπρεγκας;

Επιμέλεια: Γιώργος Γκάτος



  Εν μέσω αγωνιστικής απραξίας λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μετά από την αγωνιστική ηρεμία που έχει επέλθει στην ομάδα εξαιτίας των συνεχόμενων νικών ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για πράγματα που δεν βρίσκονται σε πρωτεύοντα ρόλο την τελευταία περίοδο. Ένα από αυτά είναι η απόφαση του Αντόνιο Κόντε να μην χρησιμοποιεί τον Σεσκ Φάμπρεγκας. Στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν και από ένα πρόσφατο άρθρο του Sky Sports.
 
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λέει ο κόσμος και στην συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζεται απόλυτα από τον προπονητή της ομάδας. Μια Τσέλσι που δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη, δεν έχει και μεγάλη ανάγκη σε rotation για να ξεκουράσει παίκτες. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν και τραυματισμοί, το δίδυμο του κέντρου που αποτελείτε από Καντέ και Μάτιτς δύσκολα θα δούμε να χωρίζεται. Ο λόγος; Οι δύο μέσοι πραγματοποιούν μια εξαιρετική σεζόν. Ο Καντέ είναι σε φόρμα από την περσινή του πορεία προς το τίτλο με την Λέστερ ενώ ο Μάτιτς ανέβασε αρκετά την απόδοση του με τον ερχομό του Ιταλού προπονητή.

  Η τακτική του Κόντε απαιτεί από τους δύο μέσους του να πιέζουν συνεχώς, να αλληλοκαλύπτονται, να βάζουν τα κορμιά τους με δύναμη σε κάθε φάση για να διεκδικούν την μπάλα και να βρίσκονται με μια γρήγορη έκρηξη σε πλεονεκτική θέση στην αντεπίθεση της ομάδας. Οι απαιτήσεις της θέσης "ταιριάζουν γάντι" στους αμυντικογενείς Καντέ-Μάτιτς. Οχι όμως και στον Φάμπρεγκας που διαθέτει εξαιρετική ματιά στο γήπεδο και είναι ικανός για ένα καλό passing game, αλλά δεν διαθέτει τα αμυντικά χαρακτηριστικά.

  Και εδώ εύλογα θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε εαν με την χρησιμοποίηση δύο αμυντικογενών μέσων, η ομάδα υστερεί στο δημιουργικό κομμάτι. Τα δεδομένα φέρνουν τον 29χρονο Ισπανό μέσο σε πιο δύσκολη θέση αφού η ομάδα από την 6η θέση στην δημιουργία ευκαιριών πέρσι, βρίσκεται στην 3η θέση φέτος. Η συνεχόμενη πίεση από όλους, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες συνολικά και έτσι δεν χρειάζεται ένας playmaker σε ρόλο 10αριου.

  Με τις υπάρχουσες συνθήκες, το μέλλον του Φάμπρεγκας δεν είναι λαμπρό στο Στάμφορντ Μπριτζ και η εντύπωση που έχω είναι ότι θα αποτελέσει παρελθόν στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Η ομάδα "ψάχνεται" για ενίσχυση στο χώρο του κέντρου και η λογική λέει ότι ένας εκ των Φάμπρεγκας και Μίκελ-ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν υπολογίζεται- θα αποτελέσει παρελθόν.